Ποια τηλεόραση HD είναι καλύτερη - 720p, 1080i ή 1080p;

Ποια μορφή υψηλής ευκρίνειας(HD) είναι καλύτερη - 720p, 1080i ή 1080p;

Η Τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας (HDTV) είναι η πιο εξελιγμένη μορφή ψηφιακής τηλεόρασης. Έχει προβολή τύπου 16:9, η οποία είναι παρόμοια σε εμφάνιση με την οθόνη του κινηματογράφου. Η HDTV έχει μερικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την παλαιά αναλογική μορφή - την ευρεία οθόνη και την ανάλυση. 
Η ευρεία οθόνη είναι όμορφη στην θέαση της. – βλέπουμε στην ευρεία οθόνη την εικόνα πολύ καλύτερα από στην τετράγωνη της παλαιάς μορφής. Βασικά, τα μάτια μας βλέπουν καλύτερα αριστερά / δεξιά σε σύγκριση με πάνω / κάτω. Η ευρεία οθόνη μας επιτρέπει να δούμε περισσότερα από τα λεγόμενα «επί της οθόνης» δρώμενα, άρα είναι καλύτερη για τον αθλητισμό και τον κινηματογράφο.
Η ανάλυση είναι αναμφίβολα το δυνατό σημείο για την πώληση της HDTV τηλεόρασης. Αναλύσεις της είναι οι 720p, 1080i και οι 1080p. Ο αριθμός αντιστοιχεί στον αριθμό των γραμμών που δημιουργούν την εικόνα και το γράμμα στον τύπο της σάρωσης που χρησιμοποιείται από την τηλεόραση για να εμφανίσει την εικόνα. 
Η ανάλυση έχει σημασία, διότι περισσότερες γραμμές σημαίνουν καλύτερη εικόνα. Αυτή είναι παρόμοια ιδέα με τις ψηφιακές φωτογραφίες και το πώς τα dpi καθορίζουν την ποιότητα της εκτύπωσης. 
Για να καταλάβετε τι ακριβός είναι οι 720 ή 1080 γραμμές, φανταστείτε ότι οι τηλεοράσεις του παρελθόντος είχαν 480 γραμμές. Δεδομένου του ότι οι περισσότερες γραμμές σημαίνουν καλύτερη εικόνα τότε αυτό από μονό του δείχνει γιατί η HDTV έχει καλύτερη εικόνα από την αναλογική τηλεόραση.
Περισσότερες γραμμές είναι καλές, αλλά μην ξεχνάτε το «p» και «i» στο 720p, 1080i και 1080p. Το γράμμα αυτό είναι η συντομογραφία για το είδος της σάρωσης, όταν υπάρχει το «p» “progressive” η τηλεόραση χρησιμοποιεί την «προοδευτική» μορφή σάρωσης και όταν υπάρχει το «i» ”interlaced” χρησιμοποιεί την «συνυφασμένη» ας πούμε τεχνολογία. 
Η «Προοδευτική» σάρωση είναι καλύτερη από την «συνυφασμένη» γιατί επεξεργάζεται την εικόνα δύο φορές πιο γρήγορα. Όσο πιο γρήγορος είναι ο ρυθμός σάρωσης έχουμε μεγαλύτερη σαφήνεια και καλύτερο χρώμα στην εικόνα. Η διαφορά μεταξύ 720p και 1080i είναι ελάχιστη, αλλά η βιομηχανία των τηλεοράσεων χρησιμοποιεί τα 720p περισσότερο από τα 1080i. Έτσι, αγοράζοντας μια τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας συνιστάται η 720p σε σχέση με την 1080i.


Τελικά ποια τηλεόραση να αγοράσω; 

Όσον αφορά τα 1080p, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα 1080p είναι η καλύτερη ανάλυση της αγοράς. Ωστόσο, πρέπει να λάβετε υπόψιν σας δύο παράγοντες. Την απόσταση θέασης και το μέγεθος της οθόνης. Για παράδειγμα σε ένα φυσιολογικό σαλόνι με απόσταση του καναπέ από την τηλεόραση στα 3 μέτρα και μία οθόνη στις 40' ίντσες η διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στα 720p και στα 1080p δεν μπορεί να εντοπιστεί από το ανθρώπινο μάτι. Στο παρακάτω διάγραμμα αποτυπώνεται αναλυτικά η διαφορές σύμφωνα με την απόσταση θέασης και το μέγεθος της οθόνης.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προκήρυξη Λιμενικού για προσλήψεις Αξιωματικών

Γιατί να γίνω Microsoft Office Master;

Δημοτική Αστυνομία και Δικαστική Αστυνομία - Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ