ReadyBoost αλήθεια... ή μύθος

Το ReadyBoost δουλεύει…αλλά δεν είναι θαύμα. 



Αφού άκουσα όλα τα φανταχτερά λόγια για το χαρακτηριστικό ready boost (επιτάχυνση εκκίνησης συστήματος) των Windows 7, είπα πως ήρθε η ώρα να το δοκιμάσω μόνος μου. Το σαββατοκύριακο λοιπόν αγόρασα μια SanDisk Extreme III 2GB Secure Digital κάρτα μνήμης από το eBay ώστε να το δοκιμάσω. 


Το Readyboost λειτουργεί για όλων των ειδών της συσκευές μνήμης, USΒ, compact flash, Memory Stick Duo, XD, SAD καθώς και ότι άλλο μπορείτε να βάλετε στο card reader. Ουσιαστικά εγώ είχα ήδη ένα 2GB SanDisk Cruzer Micro USB stick ειδικά διαμορφωμένο για το Readyboost που δουλεύει μεν αλλά είναι κάπως παράξενο να έχεις ένα USB stick καρφωμένο στο laptop σου όλη την ώρα. Ειδικά όταν πετάω το laptop μέσα στην τσάντα δεν θα ήθελα να σπάσει κάτι. 

Αφού σετάρισα τα Windows να χρησιμοποιούν τα 1900ΜΒ από τα 2GB που είναι διαθέσιμα, το λαμπάκι της λειτουργίας άρχισε να αναβοσβήνει αμέσως. Ένα καλό σημάδι ότι κάτι δουλεύει. Συνέχιζε να κάνει το ίδιο κάθε φορά που έτρεχα ένα πρόγραμμα και μερικές φόρες και κατά την αδράνεια, επίσης καλό σημάδι ότι κάτι δουλεύει. Μόνο και μόνο για να ελέγξω τι ακριβώς συμβαίνει, άνοιξα το resource monitor και κοίταξα την δραστηριότητα στο ready boost cache file. 
Μετά από το τρέξιμο του MS Outlook για πρώτη φορά το σύστημα έγραφε με 6mb/s στο ReadyBoost. 
Στην επόμενη φορά που το έτρεξα υπήρχε μικρότερη δραστηριότητα έγγραφης και πολύ περισσότερο διάβασμα στα 2mb/s 

Tο άμεσο κέρδος φαίνεται σε εφαρμογές όπως το outlook και το office OneNote. Προηγουμένως το Οutlook χρειαζόταν τουλάχιστον 3 δευτέρα για να φορτώσει το inbox στο πίνακα με τις διεργασίες (task-tray). Με το ReadyΒoost γίνεται σχεδόν άμεσα. 

 Το ίδιο ισχύει και για το OneNote το όποιο έπαιρνε περίπου 5 δεύτερα για να ανοίξει η εφαρμογή και το σημειωματάριο και τώρα χρειάζεται κάτω από ένα δεύτερο και για τα δύο. 

Άλλες εφαρμογές όπως ο Internet Explorer και ο Windows Explorer γίνονται πιο άμεσες. Η επανέναρξη μετά από stand by είναι επίσης γρηγορότερη. Ακόμα και το «μια αιωνιότητα και μια μέρα» για να ανοίξει Photoshop ωφελείτε οριακά. 

Ωστόσο ατό δεν ισχύει για όλες τις εφαρμογές. Το ReadyBoost δεν δείχνει να βοηθά τον Mozilla Firefox. Παίρνει ακόμα 5 δεύτερα να ανοίξει ακόμα και αν τον ανοίξεις πολλές φόρες την ιδία στιγμή. 

Χρησιμοποιώ το ReadyBoost για 12ώρες και νιώθω πως ήταν κάτι που άξιζε την επένδυση. Τα αποτελέσματα βελτιώνονται όσο περνά ο χρόνος αφού το cache γίνετε πιο εξελιγμένο και πιο έξυπνο. Δεν συμφωνώ όμως με το πώς το ReadyBoost βγαίνει σtο εμπόριο και γίνετε αντιληπτό από το κοινό. Το ReadyBoost δεν βελτιώνει την απόδοση, βελτιώνει την ανταπόκριση. Δεν κάνει το σύστημα ή το Photoshop να τρέχει γρηγορότερα, αλλά θα κάνει τα πράγματα γρηγορότερα σε ένα επίπεδο που να δουλέψουν. 

Πάντως αν είστε σε οικονομική στενότητα το ReadyBoost δεν είναι και ότι καλύτερο σε σχέση τιμής-άξιας (value for money). Στην πραγματικότητα πληρώνεις για να κόψεις δέκατα του δευτερόλεπτου. Αν όμως σας έχουν μείνει παλιά usb φλασάκια που δεν τα χρησιμοποιείται για μεταφορά δεδομένων μπορείτε κάλλιστα να τα χρησιμοποιήσετε για να επιταχύνετε την εκκίνηση πολλών προγραμμάτων του υπολογιστή σας.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιατί να γίνω Microsoft Office Master;

Δημοτική Αστυνομία και Δικαστική Αστυνομία - Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

Προκήρυξη Λιμενικού για προσλήψεις Αξιωματικών