Γιατί να γίνω Microsoft Office Master;

Γιατί να γίνω Microsoft Office Master;


Πολλοί μαθητές έχοντας ολοκληρώσει το βασικό πτυχίο πληροφορικής (κατά κόσμον ECDL) ρωτάνε αν το να κάνουν το Expert επίπεδο θα τους δώσει το κάτι παραπάνω σε σχέση με τον ανταγωνισμό στη εύρεση εργασίας.

Σημείωση: Στην εφαρμοσμένη πληροφορική το προχωρημένο επίπεδο γνώσεων θα το συναντήσετε με τρία ονόματα: Master, Expert, Proficiency, όπου και τα τρία είναι συνώνυμα στην προκειμένη περίπτωση.

Γιατί να κάνω το Expert επίπεδο στις πιστοποιήσεις πληροφορικής;

Καταλαβαίνουμε ότι ζώντας σε μία περίοδο που απαξιώνονται πτυχία και γνώσεις σε πολύ υψηλότερο επίπεδο (μεταπτυχιακά-διδακτορικά) είναι λογικό να υπάρχει σκεπτικισμός ως προς την απόκτηση οποιουδήποτε πτυχίου ή πιστοποιητικού. Ας δούμε λοιπόν το θέμα από την πλευρά του εργοδότη:
  1. Αν ο εργοδότης έχει να επιλέξει ανάμεσα σε 10 υποψηφίους που τα πτυχία τους εν γένει είναι ισότιμα, οποιοδήποτε πτυχίο ανώτερο του μέσου όρου θα ξεχωρίσει, είτε αυτό είναι Proficiency στα Αγγλικά, είτε μεταπτυχιακό, είτε Expert στη γνώση Η/Υ.
  2. Το υψηλότερο επίπεδο σπουδών δηλώνει για τον κάτοχό του ότι έχει φιλοδοξίες και επιθυμία να κουραστεί και να προσπαθήσει περισσότερο από το μέσο όρο.
  3. Από έρευνες του πανεπιστημίου SDA Bocconi School of Management της Ιταλίας τα άτομα που έχουν πιστοποιημένη γνώση Η/Υ σε Expert επίπεδο είναι αποδοτικότερα κατά 7-12% στην εργασία τους με τους Η/Υ. Άρα ο υπάλληλος βγάζει στον ίδιο χρόνο παραπάνω δουλειά. Οι εταιρείες με τμήματα προσωπικού γνωρίζουν αυτές τις διαφορές και για αυτό ζητάνε στις αγγελίες τους πιστοποιημένη γνώση σε κάθε πεδίο ειδικότητας.

Γιατί να γίνω συγκεκριμένα Microsoft Office Master; 

Ως Microsoft Office Specialist θεωρείται το άτομο που έχει περάσει εξετάσεις της Microsoft σε Εξουσιοδοτημένο Εξεταστικό Κέντρο σε ένα από τα Microsoft Office 2007 -2010 -2013 -2016. Ξεκίνησε το 1997 ως το πρόγραμμα Microsoft Certified Office User. Σήμερα οι χρήστες μπορούν να λαμβάνουν χαρακτηρισμό Microsoft Office Specialists στο Word, Excel, PowerPoint, Access, Outlook, και το Project.


Για να αποδείξετε μία συνολική γνώση και να γίνετε Microsoft Office Master πρέπει να περάσετε επιτυχώς τέσσερις εξετάσεις. Για την απόκτηση του Master το Word, το Excel το PowerPoint και η Access πρέπει να πιστοποιηθούν.

Περίπου 1.000.000 άτομα ετησίως πιστοποιούνται σε πάνω από 140 χώρες ανά τον κόσμο μέσω της πιστοποίησης Microsoft Office Specialist.

Η διαφορά στις πιστοποιήσεις της Microsoft

Η πιστοποίηση Microsoft Office Specialist είναι θεμελιωδώς διαφορετική από τις άλλες πιστοποιήσεις που προσφέρονται στα προϊόντα της Microsoft (πχ ECDL) . Η ίδια η εξέταση είναι προσανατολισμένη στην εκμάθηση των εφαρμογών του Office (Word, Excel, PowerPoint, Access) με τρόπο τέτοιο ώστε να ανταποκρίνονται σε πραγματικό περιβάλλον εργασίας. Επιπλέον κάθε νέα έκδοση των εξετάσεων, ενσωματώνει εργασίες που αφορούν τις νεότερες λειτουργίες του Office πχ (πώς διαχειριζόμαστε αρχεία σε περιβάλλον cloud), σε αντίθεση με ότι άλλους εξεταστικούς φορείς που ενώ έχουμε φτάσει στο Office 2013 ακόμα αναφέρονται σε «Εργασία με Μενού», μία λειτουργία που έχει εκλείψει από το Office 2003!! Σε κάθε περίπτωση είτε πρόκειται για μια μεγάλη εταιρεία ή ένα μικρό γραφείο, οι Office Specialists χρησιμοποιούν προγράμματα όπως το Word και το Excel συνδυαστικά για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά ως διευθυντές γραφείων, ως βοηθοί διοίκησης, και σε πολλές άλλες θέσεις που απαιτούν κάθε ημέρα, δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Η δυνατότητα να επιλύεις πραγματικά προβλήματα σε συγκεκριμένο χρόνο και αποτελεσματικά είναι αυτό που ξεχωρίζει έναν εργαζόμενο. Καθώς όλο και περισσότεροι εργοδότες απαιτούν πρακτική απόδειξη των γνώσεων που έχει ένας εργαζόμενος, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να ξεχωρίσετε από το πλήθος από το να έχετε ως διαπιστευτήριά σας μία πιστοποίηση που σχεδιάστηκε για να αποδεικνύεται αυτή η ικανότητα διεκπεραίωσης πραγματικών εργασιών. 

Τι τίτλους πιστοποίησης Microsoft Office Specialist μπορώ να αποκτήσω; 


Πριν ξεκινήσετε με την προετοιμασία σας, θα πρέπει να καθορίσετε αν θέλετε να πιστοποιήσετε όλα τα αντικείμενα ή να επιλέξετε μόνο αυτά που σχετίζονται με το επαγγελματικό σας αντικείμενο. Εκτός και αν σκοπεύετε να εκπαιδεύσετε άλλους χρήστες ή έχετε μια εργασία σε τεχνική υποστήριξη (θα είστε δηλαδή ο εργαζόμενος που όλοι ζητάνε τη βοήθεια του για να κάνουν τη δουλειά τους) ,δεν είναι απαραίτητο να πιστοποιηθείτε σε όλα ως Specialist. Μπορεί να πιστοποιηθεί κάποιος ξεχωριστά σε κάθε ένα από τα πέντε προγράμματα  - Word, Excel, Outlook, PowerPoint, Access.

Για όσους πραγματικά θέλουν να αποδείξουν τις ικανότητές τους σε επίπεδο του να μπορούν μέχρι και να διδάξουν το αντικείμενο, θα πρέπει να πάρουν τη συνολική πιστοποίηση Microsoft Office Master.

Απόκτηση Άδειας Εισηγητή για Σεμινάρια Πληροφορικής
Ολοκληρώνοντας το Microsoft Office Specialist Master έχετε καλύψει το σύνολο τη ύλης που απαιτείται για να γίνεται εισηγητής σε σεμινάρια πληροφορικής για το MS Office σύμφωνα με τις προϋποθέσεις ΟΑΕΔ και ΛΑΕΚ. Αν σας ενδιαφέρει η καριέρα του εκπαιδευτή θα πρέπει να αποκτήσετε κ ένα πτυχίο εκπαιδευτικής επάρκειας παρακολουθώντας ένα επιπλέον σεμινάριο εκπαίδευσης εκπαιδευτών (οι απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών που έχουν παρακολουθήσει παιδαγωγικά μαθήμα πχ: δάσκαλοι, φιλόλογοι, μαθηματικοί κλπ, δεν απαιτείται να παρακολουθήσουν πρόσθετο σεμινάριο).

Χρειάζεται να έχω πιστοποίηση σε βασικό (core) επίπεδο

Η ύλη για την πιστοποίηση Microsoft Master ξεκινάει στο σημείο στο οποίο τελειώνει η ύλη για το βασικό επίπεδο. Οι περισσότερες βασικές έννοιες αν και αναφέρονται επιγραμματικά, θεωρούνται ως προαπαιτούμενη γνώση. Σε επίπεδο πιστοποίησης δεν είναι υποχρεωτικό να έχετε αποκτήσει κάποιο πιστοποιητικό σε βασικό επίπεδο, όμως αν δεν έχετε παρακολουθήσει μαθήματα θα βρεθείτε μπροστά σε ύλη που πιθανότατα δεν θα τη γνωρίζετε μέσω της εμπειρικής σας γνώσης.


Πώς μπορώ να ελέγξω αν γνωρίζω το βασικό επίπεδο;
Στον παρακάτω υπερσύνδεσμο μπορείτε να εκτελέσετε ένα demo με 24 ερωτήσεις απο τις τρεις βασικές ενότητες, Word, Excel και Internet - Outlook σε Core επίπεδο ώστε να δείτε το περιβάλλον προετοιμασίας και το επίπεδο των εξετάσεων και να αποφασίσετε τι χρειάζεστε για την καλύτερη προετοιμασία σας. Έναρξη free ecdl test

Ποια είναι η μορφή των εξετάσεων


Το τεστ δεν είναι με χαρτί και μολύβι. Θα πρέπει να δουλέψετε στο πραγματικό πρόγραμμα που εξετάζεστε (word, excel κλπ). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλες τις συνήθεις εντολές μενού, καρτελών και γραμμής εργαλείων ή συντομεύσεις (πχ αντιγραφή = Ctrl +C ) 
Θα πρέπει να εφαρμόσετε τις γνώσεις σας από ένα πρόγραμμα του Microsoft Office σε εργασίες όπως προκύπτουν από το πραγματικό εργασιακό περιβάλλον. Η κάθε εξέταση MOS θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του καθορισμένου χρονικού πλαισίου. Τα χρονικά πλαίσια διαφέρουν από εξέταση σε εξέταση, αλλά όλα είναι λιγότερο από μία ώρα.
Η εξέταση χωρίζεται σε projects και κάθε project έχει πολλαπλά Tasks που πρέπει να γίνουν με την απαραίτητη σωστή σειρά.


Γλώσσα εξέτασης
Μέχρι το 2007 η πιστοποίηση μπορούσε να δοθεί σε 18 διαφορετικές γλώσσες μεταξύ αυτών και τα Ελληνικά. Το κυριότερο χαρακτηριστικό ήταν ότι σε όλες τις γλώσσες η εξέταση ήταν ίδια ακριβώς, με μεταφρασμένες τις εκφωνήσεις των ερωτήσεων και τα αντίστοιχα αρχεία στις διάφορες γλώσσες (η μετάφραση γίνεται από την ίδια τη Microsoft). Από το 2010 και μετά τα Ελληνικά δυστυχώς δεν υποστηρίζονται συνεπώς η ενδεδειγμένη επιλογή για εξετάσεις είναι στα Αγγλικά.

Αποτελέσματα - Βαθμολογίες


Με την ολοκλήρωση της εξέτασης μαθαίνετε άμεσα αν έχετε περάσει και με τι βαθμολογία. Το άριστα είναι το χίλια (1000) και η βάση είναι μεταξύ των 600-700 μονάδων το οποίο διαφέρει ανάλογα το αντικείμενο εξέτασης.

Τι θα συμβεί αν δεν περάσω; 
Αν χρειαστεί να ξαναδώσετε κάποια εξέταση, ζητήστε από το διαχειριστή μία τυπωμένη έκθεση βαθμολογίας. Προσδιορίζει πού θα πρέπει να εστιάσετε τη μελέτη σας πριν ξαναδώσετε την εξέταση.


Έκδοση Πιστοποιητικού
Τα πιστοποιητικά Microsoft Office Specialist αποστέλλονται ταχυδρομικά μετά από 30-40 ημέρες συνήθως στο εξεταστικό κέντρο που δώσατε τις εξετάσεις σας. Το κάθε πιστοποιητικό φέρει ένα μοναδικό κωδικό επαλήθευσης (verification code) το οποίο μπορείτε να στείλετε στον εργοδότη, πανεπιστήμιο ή άλλο οργανισμό που ενδιαφέρεται να μάθει επιπλέον πληροφορίες για την πιστοποίησή σας. Ο ενδιαφερόμενος εισάγει τον κωδικό στη σελίδα:

https://www.certiport.com/Portal/Pages/CredentialVerification.aspx

και στη συνέχεια βλέπει ένα Online Αντίγραφο του πτυχίου σας:
Δοκιμάστε το μόνοι σας κάνοντας εισαγωγή τον κωδικό: qEBP-wQHU

Η πιστοποίηση MOS κάνει πραγματικά τη διαφορά; 

Η πιστοποίηση Microsoft Office Specialist παρέχει ένα μηχανισμό για όλους τους τύπους των εργαζομένων για να αποδείξουν τις ικανότητες τους στα προγράμματα του Microsoft Office System. Μια πρόσφατη μελέτη σε 14.000 κατόχους του MOS και σε  1.200 προϊσταμένους τους, κατέδειξε σαφώς ότι οι Office Specialists θεωρούνται από τους επόπτες τους ως πιο ικανοί, πιο παραγωγικοί και πιο αξιόπιστοι ως αποτέλεσμα της κατάστασης της πιστοποίησής τους. 


Μισθολογική Διαφορά - Προαπαιτούμενο σε Πανεπιστήμια
Τα ίδια τα πανεπιστήμια προσφέρουν σεμινάρια εκπαίδευσης και πιστοποίησης για το Microsoft Office Master ώστε οι φοιτητές τους να έχουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία για να αντεπεξέλθουν στο μεγάλο όγκο εργασιών που έχουν να αντιμετωπίσουν ασχέτως το σε ποιο επιστημονικό πεδίο δραστηριοποιούνται. Επίσης σύμφωνα με έρευνες της εταιρείας itcareerfinder.com ο μισθός ενός κατόχου Micorosoft Office Specialist Master (στις ΗΠΑ) κυμαίνεται στις 60.000$ - 65.000$ ετησίως.
https://www.itcareerfinder.com/it-certifications/microsoft-certifications/microsoft-office-specialist-certification.html

Σε κάθε περίπτωση είτε είστε νέοι στην καριέρα σας είτε ένα άρτια εκπαιδευμένο διοικητικό στέλεχος, θα διαπιστώσετε ότι η προσθήκη "Microsoft Office Specialist Master" στο βιογραφικό σας είναι ευεργετική.


Πώς μπορώ να κάνω μαθήματα και να προετοιμαστώ για τις εξετάσεις πιστοποίησης Microsoft Office Specialist Master; 


Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε πώς υλοποιούνται τα Online μαθήματα για απόκτηση της πιστοποίησης Microsoft Office Specialist (MOS) Master μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας για e-learning μαθήματα και να κάνετε και ένα δοκιμαστικό δωρεάν μάθημα.




Μετάφραση του άρθρου:

should-you-become-a-microsoft-office-specialist από την συγγραφέα Annette Marquis  εταίρο της Triad Consulting , την προεξάρχουσα εταιρία κατάρτισης  στο Microsoft Office System για την IAAP (International Association of Administrative Professionals)

Σχόλια

  1. θα ηθελα να υπενθυμισω ως κατοχος των πτυχιων mos

    δινονται δυο πτυχια

    mos master & mos

    απλώς οτι παραλειπετε απο τα κεντρα ας φροντισουν οι κατοχοι να μαθουν μπαινοντας στο certiport.com

    λαμβανετε επισης και το mcp transcript τιτλος για ακτοχους πτυχιων της microsoft οπου αναγραφονται τα εκαστοτε συνοπτικα πτυχια

    δεν μου το παν τα κεντρα μπηκα και το βρηκα


    με απλα λογια αναγραφονται πανω τα εξης

    mos 2007 master kai mos 2007 poy exo

    toena einai to proficiency kai to allo to core


    παναγιωτης τογιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα, ξέρει κανένας πόσο κοστίζει η εξέταση Microsoft Office Specialist ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κόστος εξέτασης είναι 95€ για κάθε εξέταση με δικαίωμα επανεξέτασης.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προκήρυξη Λιμενικού για προσλήψεις Αξιωματικών

Δημοτική Αστυνομία και Δικαστική Αστυνομία - Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ