OneNote το παρεξηγημένο πρόγραμμα

OneNote το παρεξηγημένο πρόγραμμα


Το πληρέστερο πρόγραμμα ψηφιακών σημειώσεων από εφεύρεσης… χαρτιού.

 

Θα ξεχάσετε να ξεχνάτε

Η γρήγορες σημειώσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Από τα ψώνια του σούπερ μάρκετ μέχρι το σημαντικό επαγγελματικό ραντεβού γεμίζουμε το χώρο μας με κομμάτια μνήμης και πληροφοριών διεσπαρμένα σε χαρτάκια, σημειωματάρια, ατζέντες και Post-it. Ένας τεράστιος όγκος πληροφοριών, ιδεών, και εργασίας διασπαρμένος αδόμητα, χωρίς ταξινόμηση και με πολύ μικρή δυνατότητα επανεύρεσης μετά από σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Γράψτε- Σύρετε- Επικολλήστε- Σχεδιάστε

Η βασική δομή
Το Microsoft Onenote μεταφέρει κυριολεκτικά τον τρόπο που έχετε συνηθίσει να χρησιμοποιείτε το χαρτί σε ένα απόλυτα ψηφιακό μέσο στο οποίο μπορούν να αναζητηθούν τα πάντα. Η μεγάλη του διαφορά από οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο της Microsoft είναι ότι η κάθε σελίδα λειτουργεί σαν ένας πολύ μεγάλος λευκός καμβάς στον οποίο μπορείτε να εισάγετε και να μετακινήσετε αντικείμενα ελεύθερα χωρίς στοιχίσεις, παραγράφους, κελιά και περιορισμούς. Σαν βασική δομή ακολουθείστε μία οργάνωση σημειωματάριο > ενότητα > σελίδα. Θα εξετάσουμε τις δυνατότητες του OneNote με μία υποθετική έρευνα αγοράς για ένα ψηφιακό προβολέα [Projector]. Δημιουργήστε ένα σημειωματάριο Αγορές μου, μία ενότητα Projector και θα δημιουργείτε σελίδες σχετικές καθώς θα εξελίσσεται η έρευνα αγοράς σας.

 

Διατηρήστε κάθε έρευνα που κάνατε

Μα πότε το σημείωσα;;
Για να χρησιμοποιήσετε παραγωγικά το OneNote πρέπει να του συμπεριφερθείτε σαν ένα οποιοδήποτε πρόχειρο χαρτί σημειώσεων. Για να επιλέξουμε τον Projector πρέπει να κατανοήσουμε τα χαρακτηριστικά του ψάχνοντας πληροφορίες στο Διαδίκτυο. Μπορείτε να συγκεντρώσετε τις σχετιζόμενες πληροφορίες (κείμενο, εικόνες) σε μία σελίδα του OneNote επιλέγοντας και σέρνοντας (drag & drop) από το φυλλομετρητή (browser) στον καμβά ή κάνοντας αντιγραφή και επικόλληση. Το πλεονέκτημα είναι ότι στο κάτω μέρος της οποιαδήποτε εισαγωγής έχετε κάνει, δημιουργείται αυτόματα ένας υπερσύνδεσμος με την τοποθεσία από όπου προέρχεται η σημείωση. Επιπλέον με δεξί κλικ πάνω στη σημείωση μπορείτε να δείτε την ακριβή ημερομηνία και ώρα που καταχωρήθηκε η σημείωση. Έτσι μπορείτε να αναζητήσετε τη σημείωσή σας είτε ως προς το κείμενο είτε ως προς την ημερομηνία που την καταχωρίσατε.

 

«Φωτογραφήστε» ότι σας ενδιαφέρει

Ποιος χρειάζεται τα OCR


Μία άλλη καταπληκτική δυνατότητα που υπάρχει στο OneNote είναι να ενσωματώνει Print Screens απευθείας στο μέγεθος που εσείς επιθυμείτε. Στην έρευνά μας θα αναζητήσουμε τιμές για Projectors από διαφορετικούς ιστότοπους τα δεδομένα των οποίων αλλάζουν συνεχώς και δυναμικά. Μπορείτε να κάνετε κλικ στο κουμπί Απόσπασμα [Screen Clipping] και να επιλέξετε το ακριβές κομμάτι από το site που βλέπετε εκείνη τη στιγμή. Απλά δημιουργήστε ένα πλαίσιο γύρω από το κομμάτι της πληροφορίας που σας ενδιαφέρει και μόλις απελευθερώσετε το ποντίκι σας θα μεταφερθεί αυτούσιο σαν εικόνα μέσα στο OneNote. Το απόσπασμα που πήρατε είναι μία στατική εικόνα που περιέχει όμως κείμενο που χρειάζεστε. Το OneNote σας δίνει τη δυνατότητα να εξάγετε το κείμενο από το στιγμιότυπο που επικολλήσατε κάνοντας απλά δεξί κλικ και [Αντιγραφή κειμένου από εικόνα]. Εν συνέχεια κάνοντας επικόλληση μπορείτε να μεταφέρετε το κείμενο στη σελίδα σας η σε οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή θέλετε.

 

Σχεδιάστε αντί να γράψετε

Σχεδιάζω= γράφω χίλιες λέξεις
Πριν αγοράσετε τον Projector πρέπει να σημειώσετε τις διαστάσεις του χώρου σας καθώς και το σημείο που θέλετε να τον τοποθετήσετε ώστε να προμηθευτείτε τα κατάλληλα υλικά. Αν σημειώνατε στο χαρτί θα φτιάχνατε ένα πρόχειρο σχεδιάγραμμα με διαστάσεις μετρήσεις και σημειώσεις. Το ίδιο ακριβώς θα κάνατε και σε μία νέα σελίδα στο OneNote χρησιμοποιώντας τα εργαλεία σχεδίασης. Η γραμμή εργαλείων σχεδίασης παραμένει ίδια σε όλο το Office. Σχεδιάστε ελεύθερα ή με τη χρήση γεωμετρικών σχημάτων και προσθέστε κείμενο και χρώματα για να δώσετε έμφαση στις πληροφορίες που σας ενδιαφέρουν.

 

Συμμαζέψτε τα Project σας

Ό,τι χρειάζομαι είναι εδώ
Πολλές φορές όταν ασχολείστε με ένα Project (ακόμα και αν είναι μία απλή αγορά) χρειάζεστε άλλους τύπους αρχείων και εφαρμογών που σχετίζονται με το Project σας. Το OneNote σας δίνει τη δυνατότητα να ενσωματώσετε αρχεία μέσα στο καμβά σας σέρνοντας τα από το φάκελο που βρίσκονται στη σελίδα που έχετε ανοιχτή ή κάνοντας Insert > File [Εισαγωγή > Αρχείο]. Με αυτό τον τρόπο αποθηκεύετε ένα αντίγραφο του αρχείου στο φάκελο του σημειωματάριου σας το οποίο μπορείτε ανά πάσα στιγμή να ανοίξτε [διπλό κλικ] και να τροποποιήσετε στην αντίστοιχη εφαρμογή στην οποία ανήκει. Έτσι όλα τα αρχεία ενός Project σας μπορούν να βρίσκονται συγκεντρωμένα με επεξηγηματικές σημειώσεις για τη λειτουργία τους σε ένα ενιαίο χώρο. Στο παράδειγμα μας επιλέξαμε να εισάγουμε ένα manual σε μορφή pdf και ένα driver για ενσύρματη δικτύωση.

 

Δουλέψτε ομαδικά

Η ισχύς εν τη ενώση
Χρησιμοποιήσατε με επιτυχία το OneNote για να εκτελέσετε μία ατομική σας εργασία. Το μεγάλο όμως πλεονέκτημα του OneNote είναι η δυνατότητα κοινής χρήσης με άτομα του δικτύου σας. Δημιουργήστε ένα Κοινόχρηστο Σημειωματάριο [Κοινή Χρήση > Δημιουργία κοινόχρηστου Σημειωματάριου] και αποθηκεύστε το σε ένα κοινόχρηστο φάκελο του δικτύου σας και θα έχετε τη δυνατότητα να δουλεύετε ταυτόχρονα σε ένα σημειωματάριο-project, να βλέπετε τις αλλαγές real-time αλλά και να δουλεύετε σε αυτό ακόμα και αν η σύνδεση στο δίκτυο δεν είναι διαθέσιμη. Οι όποιες αλλαγές πραγματοποιηθούν θα ενημερωθούν αυτόματα με το που θα αποκατασταθεί η σύνδεσή σας.


Την επόμενη φορά που θα ανοίξετε τον υπολογιστή σας, πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο εκκινήστε το OneNote και αφήστε το ανοιχτό καθ' όλη τη διάρκεια εργασίας σας. Δοκιμάστε να υποκαταστήσετε τις σημειώσεις που χρησιμοποιούσατε μέχρι τώρα με αυτό. Μέσα σε μία εβδομάδα θα διαπιστώσετε γιατί η ίδια η Microsoft το θεωρεί ως την εξυπνότερη ιδέα-πρόγραμμα που δημιούργησε τη τελευταία πενταετία.

 

ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ


Ξεχάστε το άγχος για "Αποθήκευση" το OneNote αποθηκεύει αυτόματα όλες τις σημειώσεις σας!

 

TIPS & TRICKS

Αντιγράψτε [Alt+PrtScn] και επικολλήστε [Ctrl+V] απευθείας, μόνο το ενεργό σας παράθυρο στο OneNote ή σε άλλη εφαρμογή με δύο κινήσεις. 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προκήρυξη Λιμενικού για προσλήψεις Αξιωματικών

Γιατί να γίνω Microsoft Office Master;

Δημοτική Αστυνομία και Δικαστική Αστυνομία - Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ