Δημοτική Αστυνομία και Δικαστική Αστυνομία - Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

Δημοτική Αστυνομία και Δικαστική Αστυνομία Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

Δημοτική Αστυνομία Προσλήψεις

Με νέο ένστολο προσωπικό θα στελεχωθεί τους επόμενες μήνες το δημόσιο, αφού, αναμένονται δύο μεγάλες προκηρύξεις για την κάλυψη θέσεων αστυνομικών. Πιο συγκεκριμένα, με τις προκηρύξεις αυτές θα καλύπτονται θέσεις στη Δημοτική και στη Δικαστική Αστυνομία. 

Η μία προκήρυξη αφορά την κάλυψη 1.213 θέσεων στη Δημοτική Αστυνομία και αναμένεται να εκδοθεί, τον Σεπτέμβριο. Το Σώμα της Δημοτικής Αστυνομίας υπάρχει ήδη αλλά υπολειτουργεί και στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι, μέσω των 1.213 προσλήψεων, να ξαναβρεί την παλιά του «αίγλη».

Από την άλλη, το Σώμα της Δικαστικής Αστυνομίας δεν υπάρχει ακόμα και θα ιδρυθεί ουσιαστικά μόλις ολοκληρωθούν οι πρώτες προσλήψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη προκήρυξη αναμένεται να «ανοίξει» 700 θέσεις εργασίας, που θα καλυφθούν τόσο από ένστολο όσο και από πολιτικό - επιστημονικό προσωπικό.

Ποιες είναι όμως οι διαφορές των δύο Σωμάτων που μέχρι σήμερα είτε δεν υπάρχουν στο προσκήνιο είτε υπολειτουργούν;

Συγκεντρώσαμε όλες τις λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζετε για να επιλέξετε αν θέλετε να συμμετάσχετε σε έναν από τους δύο προσεχείς διαγωνισμούς. 

Δημοτική vs Δικαστική Αστυνομία

Οι διαφορές ανάμεσα στα δύο Σώματα της Δημοτικής και της Δικαστικής Αστυνομίας ξεκινούν αρχικά από τα καθήκοντα που έχουν οι αναλάβει οι ένστολοι σε κάθε περίπτωση. 

Οι αρμοδιότητες του σώματος της Δημοτικής Αστυνομίας χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος του δήμου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι δημοτικοί αστυνομικοί ελέγχουν την τήρηση κάθε είδους κανονιστικών αποφάσεων που εκδίδουν οι δημοτικές αρχές και επιβάλλουν τα αντίστοιχα διοικητικά μέτρα, ελέγχουν την τήρηση των διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, εκτελούν τις διοικητικές κυρώσεις σε καταστήματα ή επιχειρήσεις αρμοδιότητας του οικείου δήμου, ελέγχουν την τήρηση των διατάξεων που αφορούν στα ζώα συντροφιάς καθώς και είναι υπεύθυνοι για την τήρηση των διατάξεων που αφορούν στην ηχορύπανση, στην κοινή ησυχία και στη λειτουργία μουσικής στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. 

Να σημειωθεί ότι η το Σώμα της Δημοτικής Αστυνομίας υπάγεται στον εκάστοτε Δήμο και οι δημοτικοί αστυνομικοί θεωρούνται δημοτικοί υπάλληλοι. 

Από την άλλη πλευρά, η Δικαστική Αστυνομία θα ιδρυθεί ως αυτοτελές Σώμα που θα υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης και θα στελεχώνεται τόσο από ένστολο όσο και από πολιτικό - επιστημονικό προσωπικό:

    Το ένστολο τμήμα της Δικαστικής Αστυνομίας θα στελεχώνεται από μόνιμα τοποθετημένα στα κατά τόπους δικαστήρια ένστολα και ένοπλα στελέχη, στα βασικά καθήκοντα των οποίων θα είναι η φύλαξη των δικαστικών μεγάρων και των δικαστικών αιθουσών καθώς και η εκτέλεση ποινικών αποφάσεων και επιδόσεων δικογράφων.

    Το πολιτικό - επιστημονικό προσωπικό θα παρέχει τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις τους σε κρίσιμους τομείς και σε ζητήματα επί εκκρεμών δικών, επικουρώντας ουσιαστικά τους δικαστές και τους εισαγγελείς στο έργο τους.


Τα κριτήρια

Οι υποψήφιοι πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις: Να είναι ηλικίας από 20 έως 35 ετών, να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,63 μ. οι γυναίκες και 1,70 μ. οι άνδρες και να έχουν την ψυχική και σωματική υγεία, καθώς και τα διανοητικά προσόντα που τους επιτρέπουν την εκτέλεση των καθηκόντων της θέσης τους. Οι υποψήφιοι που κρίνονται κατάλληλοι υγειονομικά υποβάλλονται σε αθλητικές δοκιμασίες, οι οποίες περιλαμβάνουν:

α) Δρόμο 100 μ. σε χρόνο 16΄΄ (μία προσπάθεια).
β) Δρόμο 1.000 μ. σε χρόνο 4' και 20΄΄ (μία προσπάθεια).
γ) Άλμα σε ύψος με φόρα τουλάχιστον 1.00 μ. (τρεις προσπάθειες).
δ) Άλμα σε μήκος με φόρα τουλάχιστον 3,60 μ. (τρεις προσπάθειες).
ε) Ρίψη σφαίρας (7,275 χλγ.) σε απόσταση τουλάχιστον 4,50 μ., ως μέσο όρο ρίψης με το δεξί και το αριστερό χέρι (τρεις προσπάθειες ανά χέρι).

Οι υποψήφιοι που επιτυγχάνουν στις αθλητικές δοκιμασίες υποβάλλονται σε ψυχοτεχνικές δοκιμασίες και συνέντευξη, ώστε να ερευνηθούν ιδίως η κρίση, η αντίληψη, η προσαρμοστικότητα στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις και απαιτήσεις, ο βαθμός ετοιμότητας, η αυτοκυριαρχία, η συναισθηματική σταθερότητα, και η δομή της προσωπικότητας.

Τα κατά κλάδο και ειδικότητα τυπικά προσόντα διορισμού του ειδικού ένστολου προσωπικού της δημοτικής αστυνομίας και της δικαστικής αστυνομίας είναι τα εξής:

α. για τον κλάδο ΠΕ, το πτυχίο ή δίπλωμα οποιουδήποτε τμήματος Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ακαδημαϊκά ισοδύναμος ή ισότιμος τίτλος σχολών της αλλοδαπής,
β. για τον κλάδο ΤΕ, το πτυχίο ή δίπλωμα οποιουδήποτε τμήματος Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της αλλοδαπής,

γ. για τον κλάδο ΔΕ, οποιοδήποτε πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 (Ι.Ε.Κ. ή Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας ΕΠΑ.Λ.) ή Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης Ι.Ε.Κ. ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) ή Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 4 ΕΠΑ.Λ. ή Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (Τ.Ε.Ε.) Β΄ κύκλου Σπουδών ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου (Ε.Π.Λ.) ή Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου (Τ.Ε.Λ.) ή Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής Εργοδηγών ή Γενικού Λυκείου ή Ενιαίου Λυκείου ή Λυκείου Γενικής Κατεύθυνσης ή άλλος ισότιμος τίτλος σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής ανεξαρτήτως ειδικότητας.

Εκπαίδευση και Αρμοδιότητες

Η εισαγωγική εκπαίδευση του ειδικού ένστολου προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας πραγματοποιείται μετά τη δημοσίευση των οριστικών πινάκων επιτυχόντων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και περιλαμβάνει πρόγραμμα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης διάρκειας 6 τουλάχιστον μηνών που παρέχεται από την ΕΛ.ΑΣ. και το ΕΚΔΔΑ. Όσοι ολοκληρώνουν το πρόγραμμα εισαγωγικής εκπαίδευσης, κατόπιν επιτυχούς συμμετοχής σε εξετάσεις, διορίζονται στους ΟΤΑ α΄ βαθμού για τους οποίους έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις.

Όσον αφορά τη Δικαστική Αστυνομία, την εκπαίδευση του πολιτικού προσωπικού θα αναλάβει η ΕΣΔΙ, ενώ το ένστολο προσωπικό θα εκπαιδεύεται από την Ελληνική Αστυνομία. Ειδικότερα:

    Η εισαγωγική εκπαίδευση των υπαλλήλων της Δικαστικής Αστυνομίας, θα πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών για τους υπαλλήλους του πολιτικού τομέα.
    Η εισαγωγική εκπαίδευση του προσωπικού του αστυνομικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας θα πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Σχολής Αστυφυλάκων ή σε άλλους κατάλληλους χώρους, ανά την Επικράτεια.

Η εισαγωγική εκπαίδευση των υπαλλήλων της Δικαστικής Αστυνομίας θα είναι τετράμηνης διάρκειας, ενώ, κατά τους δύο τελευταίους μήνες, θα πραγματοποιείται πρακτική άσκηση στα δικαστήρια και τις εισαγγελίες, στις οποίες έχουν τοποθετηθεί. Σε περίπτωση μεγάλου αριθμού εκπαιδευομένων, δύνανται αυτοί να κατανέμονται και να εκπαιδεύονται σε περισσότερες της μίας εκπαιδευτικής περιόδου κάθε εκπαιδευτικής σειράς. 

Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα μπορούν να προβαίνουν σε συλλήψεις και για συγκεκριμένα παραπτώματα να ασκούν καθήκοντα ανακριτικού υπαλλήλου. Θα λειτουργούν στα πρότυπα των σωμάτων ασφαλείας, καθώς θα φέρουν στολή και ειδικό εξοπλισμό όπως αλεξίσφαιρο γιλέκο, χειροπέδες και γκλοπ. Αλλαγές επήλθαν επίσης στους βαθμούς, αλλά και στο προβάδισμα μεταξύ του ειδικού ένστολου προσωπικού, ενώ πλέον θα τηρείται επετηρίδα για το προσωπικό αυτό.


Προθεσμία Υποβολής Δικαιολογητικών

Η προκήρυξη θα δημοσιευθεί μετά τον Σεπτέμβριο δεδομένου του παγώματος των διαδικασιών προσλήψεων την περίοδο των εκλογών.



Πιστοποίηση Πληροφορικής

Όπως και σε κάθε άλλη προκήρυξη για κάλυψη θέσεων στο ελληνικό δημόσιο, έτσι και στην προκήρυξη για τη Δημοτική Αστυνομία και την Δικαστική Αστυνομία πρόσθετο προσόν για όλες τις κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ διοικητικό, για την υποβολή υποψηφιότητας αποτελεί η πιστοποίηση γνώσεως ηλεκτρονικών υπολογιστών, ή όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε πιστοποίηση πληροφορικής. Για να είναι αποδεκτή από το δημόσιο η πιστοποίηση πληροφορικής πρέπει να έχει αποκτηθεί από έναν από τους αδειοδοτημένους φορείς για πιστοποιήσεις πληροφορικής: ECDL, ICT, Global Cert, ACTA, Infotest, Keycert, Cambridge.

Οι ενδιαφερόμενοι μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά πρέπει να υποβάλλουν υποχρεωτικά και πιστοποίηση πληροφορικής από αναγνωρισμένο φορέα πιστοποίησης στις παρακάτω ενότητες:

  • Επεξεργασία Κειμένου (Microsoft Word)
  • Υπολογιστικά Φύλλα (Microsoft Excel)
  • Υπηρεσίες Διαδικτύου (Internet Explorer και Outlook)


Μαθήματα Πληροφορικής και κόστος πιστοποίησης


Η σχολή πληροφορικής LABTECH θα συνεχίσει τη διενέργεια ταχύρρυθμων σεμιναρίων για την απόκτηση αναγνωρισμένης πιστοποίησης, για τους ενδιαφερόμενους του διαγωνισμού.

Οι άνεργοι και οι φοιτητές απαλλάσσονται του κόστους των μαθημάτων και χρεώνονται μόνο τα παράβολα εξετάσεων και έκδοσης του πιστοποιητικού τους.

Τελικό Κόστος: 175 ευρώ
Περιλαμβάνονται: Μαθήματα, Βιβλία, Test εξετάσεων, Κάρτα Εξετάσεων, εξέταση 3 ενοτήτων, Έκδοση Πιστοποιητικού

Περισσότερες πληροφορίες για τα δωρεάν μαθήματα σε ανέργους και φοιτητές μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της σχολής www.labtech.gr ή να ενημερωθείτε στο 2104256830.

Δηλώστε συμμετοχή στα μαθήματα, συμπληρώνοντας την φόρμα συμμετοχής.





Σχόλια

  1. Γεια σας έχω τελειώσει ιιεκ τομέα πληροφορικής και πήγα δύο χρόνια φυσικές επιστήμες στο ΕΑΠ Πατρών δεν το τελείωσα γιατί συνέπεσε το διαζύγιο μου τότε.το δεύτερο μετράει η όχι έχω την ταυτότητα φοιτητή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν έχεις πιστοποίηση ΕΟΠΠΕΠ που δίνουν μετά το ΙΕΚ είσαι ΟΚ. Αλλιώς πρέπει να δώσεις εξετάσεις πιστοποίησης.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προκήρυξη Λιμενικού για προσλήψεις Αξιωματικών

Γιατί να γίνω Microsoft Office Master;