Ταχύτητες στο Διαδίκτυο (MB και Mb)

Ταχύτητες στο Διαδίκτυο (MB και mb) 


Υπάρχει πολλή σύγχυση σχετικά με το θέμα αυτό, οπότε ας προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα.

Πρώτα από όλα: τα περισσότερα τεστ ταχύτητας σύνδεσης στο διαδίκτυο είναι λάθος. Αυτή είναι η απλή αλήθεια. Για του λόγου το αληθές δοκιμάστε την ταχύτητά σας σε κάποια από τα παρακάτω και θα δείτε ότι το κάθε ένα θα δώσει διαφορετικά αποτελέσματα: speedtesttestmyspeed, auditmypc.

Δεύτερον: πολύς κόσμος μπερδεύεται με το θέμα της ταχύτητας μεταφόρτωσης (download). Ο πάροχος σας (ISP) λέει ότι η ταχύτητα σύνδεσης είναι σε Kb ή σε Mb ανά δευτερόλεπτο. - τα συνήθη πακέτα ταχυτήτων για την Ελλάδα είναι 2Mbps, 4Mbps,8Mbps, 24Mbps.
Όταν όμως κατεβάζετε κάτι χρησιμοποιώντας τον Explorer ή τον Firefox λέει ότι η ταχύτητα είναι σε MB ή σε KB ανά δευτερόλεπτο. Αυτά τα δύο δεν είναι το ίδιο πράγμα. Επιτρέψτε μου να εξηγήσω… 

1 Byte = 8 bits
1 Kilobit (Kb)= 1.000 bits
1 Megabit (Mb) = 1.000 Kb

 
Αντίστοιχα:
1 KiloByte (KB) = 1.000 Bytes = 8.000 bits
1 MegaByte (MB) = 1.000 KiloBytes = 8.000.000 bits

Οπότε:
1 KB= 8 Kb και
1 MB= 8 Mb 



Ωραία όλα αυτά αλλά όπως λέει και η "γλυκύτατη" επιβάτης γνωστού παρόχου Internet "Πείτε μου τουλάχιστον με πόσα KiloByte φορτώνει...;"



Ας πούμε λοιπόν ότι ο πάροχος σας λέει ότι η ταχύτητα κατεβάσματος είναι 6 Megabits ανά δευτερόλεπτο (6 Mb/s). Για να υπολογίσετε πόσο γρήγορη είναι σε MegaBytes ανά δευτερόλεπτο (MB/s), θα πρέπει να διαιρέσετε με το 8. Έτσι λοιπόν 6/8=0,75 MB. Φυσικά, ο υπολογισμός λειτουργεί και αντίστροφα. Ας υποθέσουμε ότι κατεβάζετε ένα αρχείο με 7 MΒ/s. Πολλαπλασιάστε με το 8. Έτσι 7*8=56 Mb/s. Αντίστοιχα λειτουργεί με Kb και KB επίσης. Το ίδιο μπέρδεμα αναφορικά με τους συμβολισμούς θα βρείτε και στις ταχύτητες των σκληρών δίσκων.

Πηγή: PC Help Forum | Internet speeds (MB vs. mb)

Σχόλια

  1. 7*8 κάνει 56Μb/s όχι 64 Mb/s Πιστεύω τα υπόλοιπα να είναι σωστά Καλόπιστη η παρατήρησή μου. Ευχαριστούμε για τις διευκρινήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προκήρυξη Λιμενικού για προσλήψεις Αξιωματικών

Γιατί να γίνω Microsoft Office Master;

Δημοτική Αστυνομία και Δικαστική Αστυνομία - Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ