Photoshop - Illustrator - Indesign - Τι να επιλέξω; Σε ποιο να κάνω μαθήματα; Ποιο να πιστοποιήσω;

Photoshop - Illustrator - InDesign  - Τι να επιλέξω;  Σε ποιο να κάνω μαθήματα; Ποιο να πιστοποιήσω;


Πολύς κόσμος που θέλει να ασχοληθεί και να δουλέψει στον χώρο της γραφιστικής αναρωτιέται με ποια εφαρμογή πρέπει να ξεκινήσει μαθήματα και ποια πιστοποίηση πρέπει να αποκτήσει.

Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει πρώτα να δούμε ποιες είναι οι δημοφιλέστερες εφαρμογές γραφιστικής, για ποιες εργασίες χρησιμοποιούνται και τι επιλογές έχουμε στον τομέα της πιστοποίησης ώστε να αποδεικνύονται οι γνώσεις μας σε αυτές.

Από την επεξεργασία φωτογραφιών έως τα εργαλεία τυπογραφίας και την επεξεργασία βίντεο, το βιομηχανικό πρότυπο Adobe Creative Suite προσφέρει στους δημιουργούς όλων των ειδών όλα όσα χρειάζονται για να δημιουργήσουν επαγγελματική δουλειά - για κυριολεκτικά κάθε τύπο σχεδιαστικού έργου.

Είτε δημιουργείτε σχέδιο λογότυπου , σχεδιάζετε γραφικά μέσων κοινωνικής δικτύωσης είτε δημιουργείτε ένα φυλλάδιο , η Adobe δημιούργησε τις εφαρμογές Photoshop , Illustrator και InDesign ώστε να καλύψετε όλες τις πιθανές ανάγκες σας.




Ποια όμως εφαρμογή από τις 3 να χρησιμοποιήσετε; Οι περισσότερες εργασίες γραφιστικής μπορούν να αξιολογηθούν σύμφωνα με 3 κριτήρια:


1. Έντυπο ή ψηφιακό έργο

Ένα έντυπο έργο θα εκτυπωθεί φυσικά σε κάποιο είδος φυσικά υλικά (π.χ. επαγγελματικές κάρτες, φυλλάδια, μπλουζάκια, συσκευασίες, αυτοκόλλητα και άλλα). Τα ψηφιακά έργα θα προβληθούν σε μια οθόνη (π.χ. γραφικά κοινωνικών μέσων, διαφημίσεις banner , ιστότοποι , ηλεκτρονικά βιβλία, παρουσιάσεις και άλλα).


Υπόδειγμα έντυπου έργου


Υπόδειγμα ψηφιακού έργου


2. Εικόνα ή κείμενο

Τα έργα εικόνας περιλαμβάνουν οπτικά στοιχεία, όπως φωτογραφίες, εικόνες, σχήματα και μοτίβα. Τα έργα κειμένου επικεντρώνονται σε λέξεις, είτε πρόκειται για λίγες ( επαγγελματικές κάρτες ) είτε για δέσμη (φυλλάδια και φυλλάδια). Συχνά, τα έργα θα χρησιμοποιούν και τα δύο αλλά μας ενδιαφέρει η ποσότητα του κάθε είδους.


Υπόδειγμα με κυρίαρχο στοιχείο την εικόνα


Υπόδειγμα με κυρίαρχο στοιχείο το κείμενο


3. Διάνυσμα (Vector) ή ράστερ (Pixel)


Ένα διανυσματικό έργο είναι μια εικόνα χτισμένη με γραμμές και καμπύλες που μπορούν να μεγεθυνθούν ή να συρρικνωθούν σε οποιοδήποτε μέγεθος (π.χ. λογότυπα). Ένα raster project είναι μια εικόνα που δημιουργήθηκε από έναν καθορισμένο αριθμό εικονοστοιχείων (pixel) που θα αλλάξει στην ποιότητα κατά την αλλαγή μεγέθους (π.χ. φωτογραφίες).


Υπόδειγμα vector


Υπόδειγμα raster



Οπότε...τι κάνω?


Πότε πρέπει να χρησιμοποιήσω το Photoshop;

Σε τι χρησιμεύει το Photoshop; Αυτό είναι αρκετά εύκολο (υπόδειξη: είναι στο όνομα). Ναι, φωτογραφίες. Η εφαρμογή είχε αρχικά σχεδιαστεί ως μια ολοκληρωμένη λύση για τη δημιουργία, επεξεργασία και ρετουσάρισμα οποιουδήποτε τύπου εικόνας raster. Έκτοτε, το Photoshop έχει αναπτύξει μια πλήρη σειρά εργαλείων που επιτρέπουν στους χρήστες να κάνουν πολλά περισσότερα. Οι καλοί καλλιτέχνες το χρησιμοποιούν για να σχεδιάσουν, να σχεδιάσουν και ακόμη και να ζωγραφίσουν ψηφιακά. Οι φωτογράφοι το χρησιμοποιούν για να προσαρμόσουν και να μεταμορφώσουν τις φωτογραφίες τους με χρώμα και φωτισμό. Οι σχεδιαστές παραγωγής το χρησιμοποιούν για τη δημιουργία ψηφιακών εικόνων έτοιμων για web.
Αν είσαι φωτογράφος, αν θες να κάνεις κολάζ, αν θες να "στρώσεις" από τεχνικές ατέλειες τις εικόνες των προϊόντων σου για να τις ανεβάσεις στο eshop σου, θες το photoshop.
Παράδειγμα: κάναμε με το Photoshop κολάζ το κράνος στο κεφάλι και σβήσαμε το ρομπότ από τη μπλούζα



Πότε πρέπει να χρησιμοποιήσω το Illustrator;

Το Illustrator είναι η μαγική μηχανή διανυσματικών εικόνων της Adobe. Αυτό σημαίνει ότι οτιδήποτε δημιουργείται στο Illustrator μπορεί να κλιμακωθεί σε μικροσκοπικές μικρογραφίες favicon ή εκπληκτικούς πίνακες διαφημίσεων της Times Square - όλα χωρίς απώλεια ποιότητας ή προσθήκη περίεργου pixelation. Ένα σχέδιο που δημιουργήθηκε στο Illustrator θα μοιάζει πανομοιότυπο με μια επαγγελματική κάρτα ή μια αναδίπλωση λεωφορείου. Και αυτό το καθιστά καλύτερο φίλο του λογότυπου.
Παράδειγμα: Σχεδιάσαμε το λογότυπο το περάσαμε πάνω από την έτοιμη φωτογραφία του Photoshop.


Πότε πρέπει να χρησιμοποιήσω το InDesign;

Η Adobe ανέπτυξε το InDesign για την αγορά εκδόσεων επιτραπέζιων υπολογιστών και χρησιμοποιείται κυρίως για τη διαμόρφωση εφημερίδων, περιοδικών, βιβλίων, αφισών και φυλλαδίων. Σχεδόν οτιδήποτε με μεγάλες ποσότητες κειμένου θα πρέπει να μεταφερθεί κατευθείαν στο InDesign.
Παράδειγμα: πήραμε το έτοιμο έργο από Illustrator (και Photoshop) και φτιάξαμε τη σελιδοποίηση για το εξώφυλλο ενός CD.


Συμπέρασμα


Συνεπώς, αν θέλετε να δουλέψετε με αξιώσεις στο χώρο της γραφιστικής πιθανότατα θα χρειαστεί να γνωρίζετε και τις τρεις εφαρμογές και να τις χρησιμοποιείτε συνδυαστικά και κατά περίπτωση.

Αντίστοιχα για να εμφανίσετε στο βιογραφικό σας τη σχετική γνώση θα πρέπει να έχετε κάνει μαθήματα και να έχει πιστοποιήσει και τις τρεις εφαρμογές.

Adobe Certified Associate

Ως Adobe Certified Associate (ACA) θεωρείται το άτομο που έχει περάσει μεμονωμένες εξετάσεις της ίδιας της Adobe σε Εξουσιοδοτημένο Εξεταστικό Κέντρο. Συνεπώς μπορείτε να είστε:


Για να αποδείξετε μία συνολική γνώση και να γίνετε Adobe Certified Professional πρέπει να περάσετε επιτυχώς και τις τρεις εξετάσεις Adobe Certified Associate.

Περίπου 350.000 άτομα ετησίως πιστοποιούνται σε πάνω από 140 χώρες ανά τον κόσμο μέσω της πιστοποίησης Adobe Certified Specialist

Η διαφορά στις πιστοποιήσεις της Adobe

Η πιστοποίηση Adobe Certified Professional είναι θεμελιωδώς διαφορετική από τις άλλες πιστοποιήσεις που προσφέρονται στα προϊόντα της Adobe (πχ ECDL Image Maker).

Η ίδια η εξέταση είναι προσανατολισμένη στην εκμάθηση των εφαρμογών της Adobe σε πραγματικά σενάρια εργασίας (Photoshop, Illustrator, Indesign) με τρόπο τέτοιο ώστε να ανταποκρίνονται σε πραγματικό περιβάλλον εργασίας. Επιπλέον κάθε νέα έκδοση των εξετάσεων, ενσωματώνει εργασίες που αφορούν τις νεότερες λειτουργίες του προγράμματος πχ (πώς διαχειριζόμαστε αρχεία σε περιβάλλον cloud).

Στόχος της πιστοποίησης Adobe Certified Professional είναι να αποδεικνύει ότι οι κάτοχοι της μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις εφαρμογές Photoshop, Illustrator και InDesign, συνδυαστικά για να παράγουν ολοκληρωμένα projects. Καθώς όλο και περισσότεροι εργοδότες απαιτούν πρακτική απόδειξη των γνώσεων που έχει ένας εργαζόμενος, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να ξεχωρίσετε από το πλήθος από το να έχετε ως διαπιστευτήριά σας μία πιστοποίηση που σχεδιάστηκε για να αποδεικνύεται αυτή η ικανότητα διεκπεραίωσης πραγματικών εργασιών.


Μισθολογική Διαφορά - Αναγνώριση στο βιογραφικό


Από έρευνες του πανεπιστημίου SDA Bocconi της Ιταλίας τα άτομα που έχουν πιστοποιημένη γνώση Η/Υ επίπεδο είναι αποδοτικότερα κατά 7-12% στην εργασία τους με τους Η/Υ. Άρα ο υπάλληλος βγάζει στον ίδιο χρόνο παραπάνω δουλειά.

Οι εταιρείες με τμήματα προσωπικού γνωρίζουν αυτές τις διαφορές και για αυτό ζητάνε στις αγγελίες τους πιστοποιημένη γνώση σε κάθε πεδίο ειδικότητας.
Μια πρόσφατη μελέτη σε 14.000 κατόχους του ACA και σε 1.200 προϊσταμένους τους, κατέδειξε σαφώς ότι οι Adobe Certified Associates θεωρούνται από τους επόπτες τους ως πιο ικανοί, πιο παραγωγικοί και πιο αξιόπιστοι ως αποτέλεσμα της κατάστασης της πιστοποίησής τους. 

Τέλος σύμφωνα με έρευνες της εταιρείας itcareerfinder.com ο μισθός ενός κατόχου πιστοποιητικού Adobe Certified Professional (στις ΗΠΑ) κυμαίνεται από 38.000$ - 72.000$ ετησίως.




Πώς μπορώ να κάνω μαθήματα και να προετοιμαστώ για τις εξετάσεις πιστοποίησης Adobe Specialist; 

Στα ακόλουθα link θα βρείτε μερικές προτάσεις για εκπαίδευση και πιστοποίηση στις εφαρμογές της Adobe:



Μετάφραση του άρθρου: Photoshop vs. Illustrator vs. InDesign από τον Samual Lundquist αρθογράφο στο ηλεκτρονικό περιοδικό και Blog γραφιστικής 99designs.com 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προκήρυξη Λιμενικού για προσλήψεις Αξιωματικών

Γιατί να γίνω Microsoft Office Master;

Δημοτική Αστυνομία και Δικαστική Αστυνομία - Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ