Πώς να δημιουργήσετε μια συστοιχία RAID στα Windows 7

Πώς να δημιουργήσετε μια συστοιχία RAID στα Windows 7

Αντί να έχετε ένα σωρό διαφορετικούς δίσκους να διαχειρίζεστε, γιατί να μην τους βάλετε μαζί σε ένα μεγάλο; Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λογισμικό RAID για να επιτευχθεί αυτό και εδώ είναι το πώς γίνεται. 
  
Τα Windows έχουν κατασκευαστεί έτσι ώστε να «σετάρει» κανείς ένα λογισμικό RAID (Redundant Array of Independent Disks) χωρίς πρόσθετα εργαλεία. Αυτό καθιστά εύκολο να μετατρέψει κανείς τους υφιστάμενους πολλούς σκληρούς δίσκους σε μια μαζική μονάδα αποθήκευσης ή ακόμα και για αντίγραφα ασφαλείας. Σε αυτό το παράδειγμα θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν διευρυμένο δίσκο που παίρνει τρεις δίσκους 2 GB και δημιουργεί ένα δίσκο 6 GB με τα Windows 7 Professional. 

Ρύθμιση των Δίσκων σας

Το πρώτο βήμα που χρειάζεται να κάνετε είναι να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των πληροφοριών σας στους δίσκους που θέλετε να χρησιμοποιήσετε στη συστοιχία RAID. Αν και δεν απαιτείται να διαμορφώσετε τους δίσκους σας για μερικές από τις επιλογές RAID, μην ρισκάρετε να μην κάνετε ένα αντίγραφο ασφαλείας. 

Μόλις όλες οι πληροφορίες σας είναι ασφαλείς, ανοίξτε το μενού Έναρξη, κάντε δεξί κλικ στον υπολογιστή και ανοίξτε τη διαχείριση. 
Όταν η διαχείριση του υπολογιστή ανοίξει κάντε κλικ για τη διαχείριση του δίσκου στην αριστερή πλευρά. Κάθε δίσκος που θέλετε να συμπεριλάβετε στη συστοιχία RAID πρέπει να διαγραφεί από τους ενεργούς δίσκους. 
Μόλις τους διαγράψετε θα πρέπει να μείνετε μόνο με τους δίσκους που δεν θέλετε να συμπεριλάβετε στη συστοιχία RAID. Οι άλλοι δίσκοι θα είναι ακόμα εκεί, αλλά θα εμφανίζονται στο κάτω τμήμα και θα δείχνουν τον χώρο τους ως αδιάθετο. 

Δημιουργία RAID

Στα Windows δεν ονομάζουν τις επιλογές RAID παραδοσιακά 0, 1, 5, 10, κλπ. Χρησιμοποιούν τις «spanned, striped, και mirrored» σαν επιλογές για τη δημιουργία λογισμικού RAID. 

Σημείωση: Η RAID-5, αν και μία από τις επιλογές, στην πραγματικότητα δεν είναι διαθέσιμη στα Windows 7 λόγο ζητημάτων αδειοδότησης. Ευχαριστώ στους σχολιαστές για την επισήμανση. 


Ένας "spanned" (διευρυμένος) τόμος θα δημιουργήσει ένα διαμέρισμα, το οποίο θα εκτείνεται κυριολεκτικά σε όλους τους δίσκους που περιλαμβάνονται, ενώ ένας "striped" (διαγραμμισμένος) τόμος σκόπιμα θα χωρίσει τα αρχεία σε πολλούς δίσκους σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τις επιδόσεις ανάγνωσης και εγγραφής. Και στις δύο περιπτώσεις δεν υπάρχει καμία ασφάλεια και έτσι πρέπει να δημιουργήσετε τα δικά σας αντίγραφα ασφαλείας.

Σημείωση συντάκτη: Αν σας ενδιαφέρει η ταχύτητα εγγραφής η επιλογή "striped" σχεδόν θα διπλασιάσει τη ταχύτητα εγγραφής και ανάγνωσης από τους δίσκους σας (είναι αρκετά εντυπωσιακό)!

Ένας κατοπτριζόμενος «mirrored» τόμος και η RAID 5 έχουν κάποια ασφάλεια, αλλά χάνεις αποθηκευτικό χώρο για να δημιουργήσεις τα αρχεία που απαιτούνται για recovery. Σε αυτό το παράδειγμα θα πάρουμε τον πιο απλού τύπου τόμο και θα δημιουργήσουμε έναν διευρυμένο τόμο, ακόμη και αν δεν είναι τεχνικά RAID. 

Κάντε δεξί κλικ στο πρώτο δίσκο που θέλετε να συμπεριλάβετε στη συστοιχία RAID και επιλέξτε «νέος διευρυμένος τόμος». 
Αυτό θα ανοίξει το Οδηγό  νέου διευρυμένου τόμου των Windows. Κάντε κλικ στο επόμενο και στη συνέχεια επιλέξτε τους δίσκους που θέλετε να συμπεριληφθούν στο νέο τόμο σας (γνωστός και ως λογισμικό RAID).
Αντιστοιχίστε το νέο τόμο με ένα γράμμα.










Ονομάστε και διαμορφώσετε τον τόμο και κάντε κλικ στο επόμενο.


Το τελικό βήμα απλά εξετάζει όλες τις ρυθμίσεις σας πριν οι δίσκοι μορφοποιηθούν και ο νέος τόμος δημιουργηθεί. 



Θα πρέπει επίσης να λάβετε μια προειδοποίηση που σας ενημερώνει ότι, αν το λειτουργικό σας σύστημα είναι σε έναν από αυτούς τους τόμους δεν θα είναι σε θέση να χρησιμοποιηθεί, διότι ο τόμος είναι τώρα ένας δυναμικός τόμος, αντί ενός λογικού τόμου. 
Τέλος, οι δίσκοι θα διαμορφωθούν και όταν η μονάδα είναι έτοιμη θα πρέπει να εμφανιστεί ένα μήνυμα χαιρετισμού με το γνωστό autoplay prompt. 
Αν περιηγηθείτε στον Windows Explorer θα πρέπει επίσης να δείτε ότι ο νέος τόμος έχει το συνδυασμένο χώρο αποθήκευσης από τους τρεις επιμέρους δίσκους που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του.


Πηγή: How To Geek Justin Garisson

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προκήρυξη Λιμενικού για προσλήψεις Αξιωματικών

Γιατί να γίνω Microsoft Office Master;

Δημοτική Αστυνομία και Δικαστική Αστυνομία - Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ